Գլխավոր էջ » 2015 » Մայիս » 20 » Բարասինգա
15:34
Բարասինգա

Բարասինգա[1] (լատ.՝ Cervus duvaucelii), եղջերուների ընտանիքից կաթնասուններ: Անվանումը տրվել է ի պատիվ ֆրանսիացի բնագետ Ալֆրեդ Դուվասելի (ֆր.՝ Alfred Duvaucel) (1793—1824)[2]: «Բարասինգա» բառը նշանակում է «Տասներկու եղջյուրներով եղջերու»: Սովորաբար բարասինգաները ունենում են 10-14, երբեմն նաև 20 եղջյուր:

 

 

Արտաքին տեսքը[խմբագրել]

Բարասինգան հնդկական եղջերուից համեմատաբար փոքր է: Հասուն արուի մարմնի երկարությունը 135 սմ է, քաշը 170-180 կգ: Եղջյուրների երկարությունը 75 սմ է, բարասինգների ամենաերկար եղջյուրը հասել է 140 սմ-ի: Այս եղջերուները ունեն ոչ այնքան փարթամ, բաց շագանակագույն մորթի: Արուն սովորաբար ավելի մուգ գույնի մորթի ունի, քան էգը: Ամռանը բարասինգներն ավելի բաց գույն ունեն, քան ձմռանը: Որոշները իրենց մարմնի վրա ունեն տարբերվող գունավորում ստացած հատվածներ:

Տարածվածությունը[խմբագրել]

BarasinghaAntler.jpg

Բարասինգաները հանդիպում են Հնդկաստանի հյուսիսային, կենտրոնական և արևելյան հատվածներում, ամբողջ Պակիստանի տարածքում և Բանգլադեշում, ինչպես նաև Նեպալիհարավում և Իրանի արևելքում:

Ապրելակերպը[խմբագրել]

Բարասինգաները միշտ բնակվում են ճահճային տարածքներում և մարգագետիններում: Նրա սմբակները հնարավորություն են տալիս նրան տեղաարժվել ճահճային տարածքներուվ: Բարասինգան սկսում է արածել առավոտյան և երեկոյան, ցերեկը և գիշերը նա հանգստանում է՝ ուշադիր հետևելով շրջապատին: Բարասինգաների լսողությունը այնքան էլ լավը չէ, փոխարենը օժտված են յուրահատուկ հոտառությամբ: Զգալով վտանգը բարասինգները անսովոր ձևով բարձր ձայն են հանում՝ շեղելով մյուս եղջերուների ուշադրությունը և սկսում են վազել:

Բարասինգները սնվում են խոտով:

Բազմացումը[խմբագրել]

Cervus duvauceli branderi.jpg

Բարասինգաները շատ արագ են բազմանում: Զարգացման գործընթացը արուների մոտ սկսվում է դեկտեմբերի վերջին, երբ եղջյուրները լրիվ աճած են լինում: Լուսաբացին և մթնշաղին արուները սկսում են շարժվել և բարձր ձայներ արձակել՝ գրավելով էգերի ուշադրությունը և վախեցնելով մյուս արուներին:

Սովորաբար արուները եղջյուրները ցցում են խոտերով, որպեսզի ավելի մեծ ուշադրություն գրավեն: Որքան շատ է լինում «հարդարանքը», այքան ավելի շատ ուշադրություն են գրավում: Մինչ ձագի ծնունդը էգը հեռանում է խմբից և գնում այնտեղ, ուր կան ավելի բարձր խոտեր: Ծննդաբերությունից հետո էգերը մնում են ձագերի կողքին այնքան, քանի դեռ նրանք չեն ուժեղացել: Ձագերը հավաքվում են խմբերով, որոնք կոչվում են «դպրոցներ»: Յուրաքանչյուր այդպիսի խմբում հանդիպում են 40-50 ձագ:

Թշնամիները[խմբագրել]

Բարասինգաների միակ և ամենավտանավոր թշնամին վագրերն են:

Բարասինգան և մարդը[խմբագրել]

Barasingha and chital.JPG

Նախկինում բարասինգաները Հնդկաստանում հանդիպում էին մեծ թվով: 1955 թվականին Կորբետ ազգային այգում նրանց թվաքանակը հասնում էր 5000-ի: Բայց մոտակա ժամանակներում տեղի ունեցան ճահիճների վերացում, որի հետևանքով կենդանիների թիվը կրճատվեց: Բացի դրանից պարզվեց, որ բարասինգաների միսը բավական համեղ է, եղջյուրներից կարելի է պատրաստել ալյուր, որը հնդկական ավանդույթների բուժումների համաձայն կրծքավանդակի հիվանդության բուժման համար մեծ դեր ունի: Հաջորդ առիթը դա ևս ճահճային տարածքների վերացումն էր, այս անգամ տարածքը հասնում էր 12 կմ²-ու:

Մինչ 1965 թվականը այստեղ հնարավոր էր հանդիպել 700-800 բարասինգա, սակայն այստեղ նույնպես տեղի ունեցան տարածքային փոփոխություններ: Հետագայում բարասինգաները փախան Դուդհավի անտառային տարածք, որը փրկեց նրանց լիովին վերացումից: 1969 թվականին այստեղ նրանց թվաքանակը հասավ 500-ի: 1981 թվականին բարասինգաների թվաքանակը աճեց և հասավ 2000-ի:

Պատկերասրահ[խմբագրել]

Դիտումներ: 183 | Ավելացրեց: edo2002 | - Վարկանիշ -: 0.0/0
Մեկնաբանություններն ընդամենը՝: 0
avatar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam viverra in dui sit amet consequat.

- John Doe, creative director

Praesent vestibulum commodo mi eget congue. Ut pretium vel lectus vel consectetur.

- John Doe, creative director

Etiam quis aliquam turpis. Etiam in mauris elementum, gravida tortor eget, porttitor turpis.

- John Doe, creative director

Lorem ipsum
Neque id cursus faucibus, tortor neque egestas augue, eu vulputate magna eros eu erat
Neque id cursus faucibus, tortor neque egestas augue, eu vulputate magna eros eu erat. Curabitur pharetra dictum lorem, id mattis ipsum sodales et. Cras id dui ut leo scelerisque tempus. Sed id dolor dapibus est lacinia lobortis.
Learn more